Grundutrustning för nybörjaren

Om man vill börja spela fotboll krävs inte så mycket utrustning. Om man bara vill spela hemma, eller i skolan som hobby räcker det ofta med mjuka och sköna kläder, samt ett par vanliga gymnastikskor. Om man däremot vill börja träna med en klubb kan det vara bra att i alla fall använda riktiga fotbollsskor och benskydd. Till en början går det ofta bra med vanliga gymnastikskor och benskydd kan ofta lånas. När man har bestämt sig för att man verkligen vill hålla på med fotboll kan riktiga skor med dubbar vara bra inför sommarsäsongen, och bra fotbollsskor för inomhussäsongen. Om man är målvakt kan det också vara bra att ha målvaktshandskar som skyddar händerna, och som också gör det lättare att kunna hålla i och greppa bollen. Om man spelar för en klubb kan dessa ofta lånas, men det är viktigt att se till att man har rätt storlek på handskarna.

Det kan ofta vara bra att skaffa en egen fotboll så att man kan träna hemma, eller utanför klubbens träningstider. Då kan man spela med kompisar och liknande och på så sätt också träna.

Rent utrustningsmässigt behövs alltså inte så mycket utrustning för att börja med fotboll, utan ofta har man de saker som behövs, eller också kan de enkelt och billigt köpas på second hand. Innan man bestämt sig för att det är fotboll man vill hålla på med är det onödigt att lägga ut flera tusen kronor på att köpa nytt när det kan köpas begagnat.