Benskyddens viktiga uppgift

En av de allra viktigaste sakerna att ha som fotbollsspelare är benskydd. När man börjar med fotboll finns dessa ofta att låna hos klubben men när man kommit lite längre är det bra att skaffa egna skydd som är i helt rätt storlek.

Benskydden har som uppgift att skydda framsidan på smalbenen mot slag, hårda bollar och liknande. Vissa sorters benskydd ger också skydd för slag mot vristerna. Det finns ofta inget tvång att använda benskydd, men många spelare gör det i alla fall. Om benskydd inte används kan en spark eller liknande som träffar smalbenet göra mycket ont och dessutom orsaka skador.

Många fotbollsspelare väljer att använda tunna benskydd som inte syns under de knälånga fotbollsstrumporna. Dessa är ofta tillverkade i tyg, med en mjuk stoppning. De har ofta också en tunn, men kraftig, stålbit i mitten av skyddet som tar de värsta smällarna och även skyddar mot de broddar som finns i vissa typer av fotbollsskor. Broddarna i sig kan orsaka riktigt allvarliga och djupa sår på oskyddade ben, särskilt om broddarna är tillverkade i stål och vässade för att ge extra bra grepp på vått gräs.