Danmark tog EM-guld år 1992

Under åren har det ägt rum flera stora fotbollshändelser, och en av dem skedde år 1992. Det var under detta år Danmark i allra sista stund, nämligen den 30:e maj fick en gratisplats till slutspelet. Det var Jugoslaviens plats Danmark tog och anledningen var att det hade brutit ut ett inbördeskrig i Jugoslavien under tiden finalen skulle spelas. Danmark skrällde sedan enormt i turneringen. De förvaltade sin gratisplats på ett bra sätt och slog först Holland, och sedan väntade Tyskland i finalen. Där spelade Danmark bra och Tyskland besegrades med 2-0. I det danska EM-laget fanns flera stjärnor med och bland annat spelarna Peter Schmeichel, Kim Vilfort, Brian Laudrup, Henrik Larsen samt Flemming Poulsen var med i matchen.

Hela mästerskapet i fotboll under detta år avslutades med en stor final på Nya Ullevi i Göteborg och datumet för finalen var den 26 juni 1992. Här skulle segraren koras. Redan i den första halvleken tog Danmark ledningen mot Tyskland. Det var då John Jensen som sköt ett skott med sin högerfot. Det satte sig rakt uppe i högra hörnet i Tyskland mål och Jensen sköt när han befann sig i straffområdet. Med 12 minuter kvar att spela i matchen säkrade Danmark sedan sin seger. Då avlossade Kim Vilfort sitt skott. Vilfort sköt lågt med vänsterfoten och bollen gick in i mål i nedre delen av högra hörnet, bakom Tysklands målvakt Bodo Illgner.

Detta är en av de allra största händelserna i särskilt den europeiska fotbollshistorien, just därför att det var en sådan skräll. Ett land som inte är tippat att vinna kommer in och tar hela vinsten genom att sätta 2-0 mot favorittippade Tyskland.