Spara pengar till nästa VM

Är du en fotbollsfantast eller drömmer du bara om att delta under ett fotbolls-VM? Hur kan det vara kul att ha sett en VM-match live – på nära håll uppe på läktaren. Beroende på var VM hålls och vilka biljetter du är ute efter kan det bli ett mer eller mindre dyrköpt kalas. Om VM hålls i Europa är kostnaden för flygbiljetterna inte alltför stor, men om du måste bege dig till andra sidan jordklotet kan det gå på en smärre förmögenhet – med flyg, hotell och uppehälle.

Börja spara 8-4 år i förväg

Var VM hålls kommuniceras många år i förväg, redan ca 2 VM innan det är dags. Det ger en fingervisning om hur dyr hela resan kan komma att bli, vilket gör att du har god tid på dig att spara. Börja se över exakt vad som kommer att kosta vad. Hur mycket pengar ska läggas på biljetterna? Vill du ha pengar att köpa biljetterna om ditt favoritlag går vidare så att du kan följa på plats? Tänk på att ju högre upp i rankingen laget kommer desto dyrare är biljetterna och desto svårare blir de att få tag på efter bara ett litet tag.

Ytterligare frågor att ställa dig är hur mycket du vill lägga på hotell och boende. Eftersom matcherna flyttas från stad till stad måste du ofta boka på flera ställen om du vill följa ditt lag hela vägen de är där. Hotellbokningar av den här sorten när alla andra också vill vara säkra på att få rum kan vara slut långt innan VM startar. Det gäller därför att ligga ute i god tid så att du slipper tälta någonstans eller sova långt utanför stadens gränser när matcherna väl sätter igång. Om du har bekanta i landet där VM hålls kan det vara smart att smöra lite extra så att du kan bo gratis eller billigare.

Lägg undan månad för månad

Om VM är verkligen viktigt för dig och du har tänkt att stanna kvar en längre tid under evenemanget, bör du spara en rejäl slant. Lägg undan varje månad och spara pengar med en tillförlitlig metod, kanske genom att öppna ett sparkonto där du inte kan ta ut pengarna under tiden – eller med en fond. Under de åren som pengarna sitter där de sitter, kommer även räntan att få summan att växa utan att du gör någonting alls. Kolla därför upp de bästa bankerna eller aktörerna och vilken ränta de erbjuder.

Låt inte VM-pengarna äta upp andra besparingar

Visst är det ett ”once in a lifetime”- tillfälle som man åker till ett VM och om det är din dröm ska du naturligtvis göra allt för att förverkliga den. Låt bara inte dina andra, viktigare besparingar ätas upp genom att du inte har kunnat spara tillräckligt till VM. Om du verkligen inte har råd, kanske du kan nöja dig med att åka ner och se en enda match under en kortare vistelse istället.