Guds hand under VM år 1986

Det kända uttrycket ”Guds hand” blev myntat efter att spelaren Diego Armando Maradona gjort ett mål i matchen mot England under VM år 1986. Det var i kvartsfinalen som spelades mot England som Maradona fick in Argentinas ledningsmål, 1-0, efter att spelaren varit i en duell med det engelska lagets målvakt Peter Shilton. Målet blev godkänt. Efter att ha gjort detta mål fick Maradona svara på frågor om det direkt efter matchen. Då sade han att det var ”Guds hand” som hjälpt honom att göra målet.

Bara några minuter senare lyckades Maradona också göra en prestation helt ensam när man från mitten av planen började avancera sig mot straffområdet. Han dribblade sig förbi fem av motståndarlagets utespelare, och förbi den engelske målvakten. Sedan gick bollen i mål igen. Detta mål blev sedan utsett till århundradets mål.

Målvakten Shilton sade senare att om Gud nu skulle vara med i spelet, då skulle ha också stå i mål. Det blev en hel del skriverier efter påståendet om att Gud var med i spelet, och Maradona har sedan bett om ursäkt för sitt uttalande eftersom att många blev så arga.