Tysklands totalflopp under fotbolls-VM 2018

Under VM 2014 slutade Tysklands fotbollslandslag 1:a och kom hem med ett guld, varpå det firades stort med både pompa och ståt i Berlins centrum. Tyskland har sedan årtionden varit en självklar fotbollsnation och för det mesta tagit sig till slutspel i både VM- och EM-sammanhang. Denna lycka tog dock en otippad vändning när fotbolls-VM 2018 startade upp.

En liten tillbakablick på Tysklands gruppspel

Alla lag fruktade die Mannschaft som med högburna huvuden steg in på planen och sjöng nationalsången ”Deuschlandlied” med stolta stämmor i den första matchen mot Mexiko. Matchen började något sånär bra men tog en oväntad vändning och slutade med 2-0 till mexikanerna. Ett eko hördes i hela fotbollsvärlden och folk började undra vad som egentligen hände. Dock reste sig Jochi Löw relativt snabbt och man kan anta att det vrålades och skränades inne i det tyska omklädningsrummet efter matchen.

Nästa match var mot Sverige och denna tänkte man inte förlora – och gjorde det inte heller. Matchen började med en fördel för Sverige som spelade i 1-0 och trodde inte sina ögon. Det hela slutade emellertid med 2-1 till tyskarna som blev så till sig att självaste ledarna gick bort till den svenska ledarbänken och började klappa händerna och knuffa Janne Andersson med flera, för att uttrycka sin glädje och sarkasm. Detta ledde till huvudrubriker i både tyska, svenska och andra stora världstidningar som ansåg att beteendet var ofantligt omoget och ovälkommet – vilket sannerligen stämmer!

Dock skulle lyckan för det tyska Mannschaft bli kortvarig och firandet avslutades med en flopp utan dess like när Sydkorea vann över Neuer och grabbarna med 2-0. Ett snopet Tyskland har väl aldrig blivit så utskällt förr (och visst kände det svenska landslaget en aning skadeglädje över resultatet). Tyskland slutade sist i sin grupp medan Sverige blev gruppetta och man antog att Joachim Löws dagar som tränare var räknade. Men han sitter dock kvar på sin post och hoppas på ett bättre resultat 2020.

Möjliga bortförklaringar – kör tyskarna den franska stilen eller erkänner man förlusten?

 

När Frankrike tog hem sin VM-seger 1998 trodde inga fransmän att Frankrike någonsin skulle förlora igen. ”Les Bleus” fullkomligen höjdes till skyarna. Under nästkommande VM 2002, slutade man dock sist, precis som tyskarna under 2018, och bortförklaringarna var då häpnadsväckande. Franska sportkommentatorer och spelarna själva kunde helt enkelt inte erkänna att laget hade spelat uruselt, och man kan undra om de tillbringat dagen i en Bugaboo Fox med en napp i munnen för att häva ur sig följande infantila ord. Detta var förklaringarna:

  • Det var de franska spelarnas fruars fel, då de hade distraherat sina män under träningen
  • Gräset var inte klippt åt rätt håll
  • Fotbollen var inte tillräckligt pumpad (dock förbisågs det faktum att det faktiskt används flera fotbollar under en VM-match)

Dessa förklaringar är de facto helt sanna och florerade vitt och brett även i den franska tv-studion. Vilka bortförklaringar Tyskland kom med är ännu oklart, men vad man hört så är de inte fullt så fåniga som fransosernas.