Sveriges VM-brons 1994

Sommaren 1994 rådde fotbollsyra i Sverige. Alla pratade om världsmästerskapet i fotboll som just då pågick i USA. På radion spelades gruppen GES (Glenmark, Eriksson, Strömstedt) och deras kampsång “När vi gräver guld i USA” om och om igen. Svenskarna kunde inte få nog av låten, som låg på svenska singellistan i 40 veckor. Sommaren 1994 var en kanonsommar med högtryck sex veckor i sträck. Oavsett om vi befann oss i en sommarbostad utomlands, läs gärna mer om drömbostäder, eller hemma i Sverige, så följde vi fotbollslandslagets öden och äventyr på tv. Vi solade, badade och såg när Sveriges herrlandslag i fotboll, under ledning av förbundskaptenen Tommy Svensson, gick ända till semifinal i fotbolls-VM.

Sverige mötte i gruppspelet Kamerun, Ryssland och Brasilien. Mot både Kamerun (2-2) och Brasilien (1-1) blev det oavgjort, medan Sverige vann över Ryssland med 3-1. I åttondelsfinalen besegrade Sverige Saudiarabien med 3-1. Resultatet innebar att Sverige blev tvåa i sin grupp och gick vidare till kvartsfinal.

Kvartsfinalen mot Rumänien på Stanford Stadium i Palo Alto blev en extremt spännande match, som till slut avgjordes på straffar. Tomas Brolin gjorde mål efter 78 minuter, men tio minuter därefter kvitterade Rumänien. Efter ordinarie matchtid var ställningen 1-1 och efter förlängning stod det 2-2. Då återstod att avgöra matchen på straffar. Klockan var över midnatt hemma i Sverige och svenskarna satt som på nålar framför tv-apparaterna. Håkan Mild inledde med att missa sin straff, men Thomas Ravelli räddade två rumänska straffar och till slut vann Sverige straffläggningen med 5-4. Ravelli blev den stora hjälten i denna dramatiska kvartsfinal och Sveriges vinst innebar därmed att vi var klara för semifinal.

I semifinalen mötte Sverige återigen Brasilien inför 92 000 åskådare på Rose Bowl, Pasadena i Kalifornien. I en ganska händelselös match gjorde Brasilien till slut matchens enda mål när Romario satte 1-0 i den åttionde spelminuten. Sveriges finalchans var följaktligen över. Finalmatchen spelades senare mellan Brasilien och Italien där Brasilien vann VM-guld efter att matchen avgjordes genom straffläggning.

Sverige förlorade alltså semifinalen med 1-0 och därmed slocknade drömmen om ett svenskt VM-guld. Men intresset för mästerskapet svalnade inte, istället riktades alla svenskars uppmärksamhet nu mot bronsmatchen där Sverige mötte Bulgarien. Sverige gick segrande ur kampen om bronset och vann över Bulgarien med en förödande marginal, 4-0. De fyra målen gjordes av Tomas Brolin, Håkan Mild, Henrik Larsson och Kennet Andersson. I målet stod Thomas Ravelli, som inte släppte in en enda boll.

När det svenska landslaget kom tillbaka till Sverige firades de som hjältar. Många fans väntade redan ute på Arlanda när landslaget landade. När de sedan åkte i kortege in mot Stockholms city var gatorna fulla av folk som ville vara med och fira. Segerceremonin hölls i Rålambshovsparken i Stockholm framför tiotusentals människor. Samtidigt badade folk i fontäner över hela landet för att fira bronset. Sedan dess har sommaren 1994 blivit synonymt för sommaren då Sverige tog VM-brons i fotboll.