Sverige – Peru, 0 – 0

Vi pustar fortfarande ut efter sommarens fantastiska fotbolls-VM i Ryssland. Detta var ett fantastiskt VM för oss eftersom våra båda hemländer, Sverige och Peru, hade kvalificerat sig för slutspelet. Det var första gången på 36 år som Peru kom till slutspel, vilken väntan! Det var oerhört nära att de inte skulle komma till detta VM heller. Till slut handlade det om ett måls skillnad i Perus favör. Peru fick hjälp av en protest som Chile lämnat in. Bolivia hade använt en spelare från Paraguay i sina matcher mot Chile och Peru. Efter Chiles protest tilldömdes Chile och Peru segern i dessa matcher, och Bolivia som förlorare. Nu till matematiken. Chile hade spelat oavgjort mot Bolivia och fick alltså tre poäng i stället för en. Peru hade förlorat sin match mot Bolivia men fick nu tre poäng i stället för noll. Till slut hamnade Chile och Peru på samma poäng, men Peru hade gjort ett mål mer än Chile och knep därmed kontinentens femte plats. Chile som de två senaste gångerna vunnit Copa America blev utan en VM-plats. Det var lika förvånande som att Italien inte kvalificerade sig.

Nu var stämningen på topp för oss fotbollsälskare med dubbla nationaliteter. Som grädde på moset skulle våra två hemländer mötas i den sista träningsmatchen innan VM. Perus landslag stannade till i Göteborg på väg till Ryssland för att spela mot Janne Anderssons killar i ett VM-genrep. Det var nog närmast att Peru hade fått in bollen bakom Olsen. Matchen slutade 0-0, men vilken match och vilken stämning! Jag tror att de flesta peruaner i Europa hade rest till Göteborg, liksom de senare tog sig till de olika arenorna i Ryssland.

I snacket innan turneringen såg båda grupperna väldigt svåra ut. Peru skulle möta Frankrike, Danmark och Australien. Första matchen mot Danmark såg vi som en måstematch, det var vinst som gällde för chans till avancemang. Tyvärr blev det torsk. Det har väl aldrig varit så mycket rött och vitt på en läktare tidigare. Ytterligare förlust mot Frankrike och Peru var borta, men det blev en tröstvinst mot Australien. I den matchen visade ”Blanquirroja” vad de kan prestera. Sveriges grupp såg även den svår ut, men vi hoppades ändå på att knipa andraplatsen efter Tyskland. Sedan såg vi Tyskland klappa ihop och bara vinna matchen mot Sverige. Sverige däremot spelade ju storartad fotboll, två vinster och nästan oavgjort mot Tyskland. Det var väldigt konstigt med fem tilläggsminuter i Tysklandsmatchen.

Sveriges framgångar i VM uppskattades av släkten i Peru. Alla grannar på vår gata började hålla på Sverige. Lärarna i barnens skola satte på fotbollsmatcherna under lektionerna när Peru spelade. Men våra pojkar fick även se den fantastiska matchen Mexiko-Sverige under lektionstid. Jag tror att läraren tog alla chanser att se fotboll på arbetstid. I klassen finns även en pojke som har en morfar från Japan, men jag vet inte om de även fick se Japans matcher. Damfotboll finns också, du kan hitta läckra boots dam både till vardag och fest. Nu väntar vi på dam-VM nästa år. Hela släkten här i Peru har plötsligt börjat gilla damfotboll också!