Hjärnskakningar inom ishockey för damer

Hjärnskakningar kan vara ett stort problem inom många idrotter och inte minst inom ishockeyn. Trots ordentliga hjälmar som är gjorda för att skydda huvudet, som ju är kanske det viktigaste som en människa har, så tilltar det hårda våldet ute på isen i ishockeyns många olika rinkar. Spelet blir hårdare och hårdare bland männen. Men inte nog med det. Nu börjar även ishockeyn bland damerna som spelar bli en mer och mer brutal historia med fler och fler hjärnskakningar som följd.

En av de som drabbats är den kvinnliga spelaren Caroline Markström, som i vanliga fall spelar som back i Brynäs, och som nyligen har fått en hjärnskakning som har fått riktigt tråkiga konsekvenser. En hjärnskakning kan leda till att vem som helst blir borta en längre tid och det räcker knappast med lite sömn och vila en vecka för att bli återställd. När man inte ens kan knappa in en hallon rabattkod eller räkna ut en relativt enkel matematikuppgift så kan man vara rätt illa däran.

Det visar sig i en ny studie vid Gymnastik och idrottshögskolan att problemen har förvärrats även för damer. En studie visar till och med att damspelare drabbas värre än männen. Trots det finns inget krav på matchläkare vid SDHL-matcher.

Å andra sidan tillåts inte tacklingar i SDHL och spelet är inte lika tufft som i den manliga varianten SHL, även om damer är värre drabbade av just hjärnskakningar så är de kanske inte lika hårt drabbade på andra vis?

Men för kvinnor så gäller det att själva ta ett beslut och försöka göra en medicinsk bedömning om huruvida man är ”fit for fight”. I Carolines fall så innebar det att det dröjde hela sex dagar innan hon fick diagnosen hjärnskakning och att hon försökte spela vidare i ytterligare två hela matcher. Något som ju förstås inte hade hänt om en manlig spelare fått hjärnskakning eftersom de har matchläkare på plats.

När man är mitt uppe i en match så är man full av adrenalin och tar inte särskilt smarta beslut menar Caroline, som en förklaring till att hon försökte fullfölja matchen. Men en person som fått hjärnskakning är mer sårbar om det skulle bli ytterligare smällar och borde bl.a. därför avbryta matchen.

Efter att Caroline fick smällen så försökte hon spela vidare i matchen men hennes perception var inte alls vad den borde vara och det märkte snabbt hennes lagkamrater också. Hon fick avbryta matchen efter att hon halkade på isen. Hon berättar om hur hon blev fälld och fick skridskorna bortskyfflade, som hon själv uttrycker det. Hennes huvud slog i isen när hon föll till marken. Bakhuvudet träffade isen med en stor kraft och allt blev svart i några sekunder.

Nu är hon tillbaka i Gavlerinken Arena i gymmet där och jobbar för fullt på att ta sig ut på isen igen och kunna spela som vanligt.