Utrustning för matchen

När man spelar fotboll på skoj hemma eller i skolan behövs inte så mycket utrustning och om man spelar för en klubb behöver man till en början bara ha vanliga skor, eller fotbollsskor samt ett par benskydd som ofta finns att låna. Det behövs alltså inte speciellt mycket saker.

Om man har spelat fotboll ett tag och det är dags att börja spela matcher kan dock kraven på utrustning vara lite hårdare. För det första behöver man då ett par bra och riktiga fotbollsskor som är anpassade för det aktuella underlaget. Det finns till exempel skor för inomhusbruk, för grus och för gräs och det är viktigt att skorna sitter bra på foten och får grepp på underlaget. Skorna får inte glappa men de ska heller inte vara för små. Dessutom behövs ett par benskydd i rätt storlek och vilken modell av dessa man väljer är ofta upp till individen själv. Denne kan för det mesta välja de benskydd denne finner bekvämast.

Till detta ska man bära fotbollsstrumpor och även dessa ska vara i rätt storlek för att de inte ska glida ner. Strumporna håller nämligen benskydden på plats framför smalbenen. Om strumporna är för små kan de vara mycket obekväma och de kan vara obehagliga att röra sig i. Strumporna ska gå till strax under knäna. De finns ofta i flera modeller och storlekar. Om man tävlar och tränar för en klubb eller förening ska hela laget ha likadana strumpor som passar matchkläderna i övrigt.

Det räcker dock inte med ett par strumpor. När man ska spela en match måste man också ha ett par shorts samt en tröja. Om man spelar matcher kan klubben man spelar för stå för dessa kläder, men ibland kan man behöva köpa dem själv för att få vara med och spela. I matchdräkten ingår både fotbollsstrumpor, matchtröja med spelarens nummer på, samt ett par shorts. Alla dessa kläder har enhetliga färger. På så sätt kan man se vilket lag en spelare tillhör i matchen. Ibland kan det också finnas reklam på matchdräkten och denna ger klubben lite extra inkomster.

Om man i fotboll möter ett lag som har samma färger på sin matchdräkt ska bortalaget se till att det finns en annan färg de kan ha på sina dräkter. Ibland kan också västar användas för att man ska kunna skilja lagen åt. När det gäller vuxenfotboll måste det dock finnas skilda dräkter så att spelarens nummer syns.