Svensk fotbollshistoria

Sett till antalet utövare är fotboll faktiskt den allra största sporten i hela Sverige. Även sett till publiken är den också den allra största arenaidrotten i landet.

Sporten fotboll kom till Sverige först under 1870-talet men då fanns det inte direkt någon organiserad nivå. Först på 1890-talet började en organisation skapas kring sporten, men det var då bara herrar som var aktiva inom spelet. Under detta årtionde började man också skapa den allra första svenska serien, och denna kallades för Svenska mästerskapet i fotboll. Detta mästerskap spelades under varje år mellan år 1896 till 1925. Svenska serien i fotboll spelades också mellan år 1924-1929 men i denna fick varken lag från Norrland eller Gotland vara med och spela. Alla de norrländska lagen fick alltså spela i det Norrländska mästerskapet i fotboll från år 1924-1953. År 1924 blev de nationella mästerskapen anordnade i den form de är i dag, nämligen i form av Allsvenskans matcher. Dock var det inte förrän år 1953 som de norrländska lagen fick vara med och spela i de högre divisionerna.

Damfotboll hade vid denna tid gjort sitt intåg i Sverige. Det var under början av 1900-talet dock endast sporadiskt anordnade former av sporten. De första damlagen bildades i Sverige år 1917, och den första större och offentliga matchen spelades ett år senare. Till en början fanns det ett mycket stort motstånd till att kvinnor skulle spela fotboll i samhället, och det gjorde att damfotbollens utveckling blev fördröjd. Under 1950-talet gjordes försök till seriespel i Umeå och på 1960-talet var det universiteten i Stockholm som försökte sig på att anordna damfotboll. Det blev dock ingen större succé. Under år 1968 och framåt skedde dock en rejäl explosion i damfotbollsturneringar i landet och år 1972 arrangerades det allra första inofficiella nationella dammästerskapet. Året efter kom också det första officiella mästerskapet för damfotboll i Sverige. Det var dock inte förrän år 1988 som dagens Damallsvenska skapades.

Idag är det Svenska Fotbollsförbundet som samordnar och anordnar all organiserad fotbollen i Sverige och detta förbund bildades redan under år 1904. Intresset för sport överlag ökade år 1912 när Sverige var värd för de olympiska sommarspelen. Det dröjde dock fram till år 1958 innan Sverige arrangerade VM i fotboll, och först år 1995 arrangerades VM i damfotboll.