Fotbollsskorna

En annan mycket viktig del av utrustningen är fotbollsskorna. När man ska köpa ny utrustning till barn som vill hålla på med fotboll är ofta skorna det som kostar mest pengar. Ofta kan man finna bra begagnade skor till fina priser men ibland har man inte samma tur.

Eftersom att fotbollsskor kan se lite olika ut beroende på vilket underlag man ska spela på, kan det behövas fler än ett par skor. Om det ofta spelas på gräs kan skorna bli blöta och om de inte hinner torka till nästa dag kan ytterligare ett par skor behövas. Om det dessutom ibland spelas på konstgräs eller naturgräs kan det dessutom finnas skor tillverkade just för dessa ändamål.

Oavsett vilket underlag man spelar på gäller det att se till att man verkligen har rätt storlek på sina skor för att man alltid ska kunna spela på bästa sätt. Om man har för stora skor kan man inte springa bra och det kan dessutom vara svårt att få bra kontroll på bollen om inte skorna sitter bra. Man kan dessutom riskera att råka sparka av sig skorna om de är mycket för stora. Om skorna däremot är för små kommer det till slut att göra ont i fötterna och också då blir det svårt att kunna spela på bästa sätt. Det kan därför vara lite svårt att finna passande skor på second hand. Som fotbollsspelare är det viktigt att se till att skorna är så små att de inte glappar, och att de ger bra känsla när man spelar. Samtidigt ska skorna inte sitta åt.

En sak som är viktig att tänka på är att ju mindre barnet är när det börjar spela fotboll, desto fler par skor hinner det också växa ur innan fötterna vuxit klart. Det kan därför vara bra att annonsera i tidningen eller liknande för att finna bra, begagnade skor. Om man börjar spela fotboll som vuxen är ofta saken lite annorlunda. Då kanske man bara spelar utomhusfotboll, och då behövs bara ett eller två par skor. Dessutom växer inte fötterna lika mycket och man behöver troligen inte köpa nya skor efter något år bara på grund av den anledningen. Dock brukar man ofta kunna finna fotbollsskor till vuxna på second hand.

Många gånger fungerar det bra att spela fotboll i vanliga gymnastikskor fram tills dess att man bestämt sig för att man verkligen vill hålla på med sporten. Det är då viktigt att tänka på att man minst har två par eftersom de flesta klubbar vill att man använder ett par skor utomhus och ett annat par inne eftersom att golvet annars kan förstöras av grus, få fläckar eller liknande. Oftast uppskattas inte heller svarta sulor på skorna som används inne.