Bowling – en sport och hobby för alla

Bowling kan vara allt från en typisk familjeaktivitet till karriär för en annan. Kägelsporten som går ut på att man ska fälla tio uppställda käglor med ett klot grundades i USA och har sedan dess ökat i popularitet. Vartannat år håller man ett världsmästerskap, varav det senaste hölls i Hong Kong 2018. Bowlingen har funnits i Sverige i över 100 år, då den första bowlinghallen invigdes 1909 i Stockholm. Det har dock länge varit omdiskuterat ifall bowlingen verkligen är en sport eller endast en social aktivitet, men varför kan det inte vara både och?

I Sverige finns det idag omkring 250 bowlinghallar där både familj och vänner kan samlas för att spela bowling tillsammans. Enligt Svenska Bowlingsförbundet finns ca 30 000 aktiva bowlingspelare, varav vissa tidigare medverkat i turneringar och mästerskap. Trots att bowling inte är en traditionell fysisk aktivitet som exempelvis fotboll och basket kräver de liknande egenskaper som exempelvis uthållighet samt hand- och ögonkoordinering.

Självfallet kan det även vara en aktivitet för familj och vänner och innebär inte alltid att man utövar en sport. Det är ett spel för vissa och en sport för andra. Oxford Dictionary definierar sport som en aktivitet som kräver fysisk ansträngning och skicklighet, samt att man som individ eller ett lag tävlar mot varandra. Dessa samtliga är krav som bowlingen uppfyller. Global Association of International Sports Federations, förkortat GAISF, erkänner även bowlingen som sport.

Många som inte ser bowlingen som en sport menar att det är alldeles för lättillgängligt och inte så svårt att lära sig. Trots att man enkelt kan lära sig grunderna blir det dock senare väldigt svårt att lära sig tekniker samt träna muskelminnet. Samtidigt behöver man analysera bowlingbanan för att veta hur man ska röra sig för att rikta bowlingklotet på ett visst sätt och försöka lista ut hur motståndaren kan ha ett övertag. Dessutom hålls turneringar årligen med möjlighet att vinna pengar eller stipendium. Bowlingcommunityn är mycket större än vad man kan tro och välkomnar spelare oavsett deras ålder.

Här följer ett exempel på skillnaden mellan olika spelare. Föräldrar tar med barnen till bowlinghallen en lördag för första gången och de är väldigt exalterade över att få spela. På med skorna, fram med bowlingkloten och starta första rundan tills de lärt sig grunderna. De spenderar två timmar i bowlinghallen skrattandes och passar även på att äta en måltid. Samtidigt avslutar en bowlingspelare precis sitt träningspass för dagen. Han har spenderat de senaste åtta timmarna med att höja sitt snitt och tränat sin motorik för att förbereda sig inför turneringen nästa vecka. Det är svårt att balansera bowlingen med annat, men det är en sport som personen brinner för. Inte bara för själva spelandet, utan även för människorna som han träffar och lär sig av.

Bowlingen betyder mindre för vissa och mycket för andra men man välkomnar fortfarande alla oavsett erfarenhet och ålder, vare sig man vill ge sig in på det som sport eller ha kul med sina vänner en helg. Därför borde man uppskatta det både som en sport och en social aktivitet.