Om Bjurfors

Byn

Bjurfors är en liten by, som ligger ca 25 km sydväst om Skellefteå. Invånarantalet uppgår i dagsläget till ca 90 personer. Dessutom finns ett antal byar sammanlänkade med Bjurfors, där bara namnet på ortskylten ändras t.ex. Valliden, Bergliden. Om man räknar med alla de sammanlänkade byarna torde invånarantalet uppgå till ca 200, men detta är bara en uppskattad siffra.
Idrottsplatsen är strategiskt placerad ganska precis mitt i Bjurfors.

Klubbhuset är byns gamla skola, som IFK Bjurfors köpte efter nedläggningen 1965. Skolbyggnaden ligger på en kulle, ett ordinärt slagskott från mittzonen på hockeybanan, som är placerad norr om byggnaden.
Om man sedan tänker sig en patenterad ”Hoffarensning” i fotboll, så hamnar man på fotbollsplanen, som ligger söder om byggnaden. Därifrån kan man sedan slå en lobb mot öster, så hamnar man på ungdomsplanen avsedd för sjumannafotboll.

Inne i klubbhuset finns två omklädningsrum med dusch och toalett på bottenplanet. En större samlingslokal för diverse bruk, t.ex. allsång, fester m.m., ett domarrum samt handikapptoalett.
Nere i källaren finns tvättstuga, panncentral och bastu. På övre våningen hittar man kanslilokalerna, kök samt ett lite mindre samlingsrum.
Eftersom klubben har ett stort antal ungdomslag både i ishockey och fotboll, så är det väldigt mycket aktiviteter på idrottsplatsen, vilket ses som positivt för byn och dess utveckling.

Historik

Föreningen började som en underavdelning till Skellefteå AIK och detta skedde 1946.

Det första namnet blev IFK Bergliden och man spelade enbart fotboll i början. 1952 ändrades namnet till IFK Bjurfors p.g.a. att idrottsplatsen låg i Bjurfors och de flesta aktiva kom därifrån.

Hösten 1956 började man förberedelserna för att bygga en ishockeybana och innan jul samma år var det dags för ispremiär. Man spelade första träningsmatcherna i slutet av januari 1957 mot Skråmträsk och vann med 7-1 och 8-3.

Första året man spelade serieishockey var säsongen 1957/58. Serien man spelade i hette Division V Skelleftegruppen och Bjurfors slutade på tredje plats. Seriepremiären spelades mot Skråmträsk och förlorades med 4-3, sedan Billy Bjurman gjort samtliga Skråmträsks mål. Bjurfors premiärmål i seriesammanhang gjordes av Erling Brännström. Serietabellen var unik såtillvida att endast seriesegrarna, Ostvik, hade plusmålskillnad.

Bjurfors avancerade så småningom igenom divisionerna och största framgången kom i mitten på sextiotalet då man avancerade till division II. Det var då landets näst högsta serie. Säsongen 1965/66 spelade man i denna serie och skulle i premiären möta Clemensnäs, som säsongen innan hade spelat i Allsvenskan norra. Bjurfors gjorde sensation och vann med 4-2 mot alla odds.

Det blev två säsonger i denna serie, första året kom man trea från slutet för att bli sist säsongen efter.

Klubben har fostrat många bra spelare, men den som har kommit längst är Håkan Eriksson. Han gick vidare till Skellefteå AIK och blev svensk mästare där 1978. Sedan flyttade han till Stockholm för studier och spelade hockey för Djurgården där han också blev svensk mästare. Håkan deltog även i landslaget, bl.a. i OS i Sarajevo 1984.

Mer om IFK Bjurfors historia kommer ni att kunna läsa i den sammanställning, som en studiecirkel i byn håller på med och som förhoppningsvis kommer att bli klar inom kort.