Fotbollsföreningar med mera i landet

De allra flesta fotbollsföreningarna och lagen i Sverige är, vid sidan av det samordnade Svenska Fotbollsförbundet, också knutna till ett eller flera av alla de 24 olika distriktsfotbollsförbunden. Dessa finns spridda över hela landet, och några av dem är Hallands Fotbollsförbund, Västergötlands Fotbollsförbund , Norrbottens Fotbollsförbund, samt Örebro Läns Fotbollsförbund.

De allra flesta börjar träna fotboll som barn, och de flesta börjar när de är i sexårsåldern. I denna ålder spelar man i femmannalag och på en plan som endast är en fjärdedel så stor som en vanlig, stor fotbollsplan. På planen finns en målvakt, fyra utespelare samt mycket mindre målburar än i den vanliga fotbollen. Dock används samma, traditionella fotbollsregler. När spelarna sedan är omkring tio år gamla börjar de spela i sjumannalag och fotbollsplanen får storleken av en halv fullstor plan. Nu kommer också större mål in i bilden, en målvakt samt sex utespelare. När spelarna är i 13-14 års ålder börjar man med antingen elvamannalag eller niomannalag. Detta beror lite på var i landet man bor. Om man spelar i niomannalag är planen lika bred som en vanlig fotbollsplan, men den är ungefär 20 meter kortare än en fullstor plan. Man spelar också med mål som är lika stora som vid sjumanna-fotboll.

Det finns alltså många möjligheter att kunna börja med fotboll oavsett var man bor eller hur gammal man är. Ofta finns det också möjlighet att kunna delta om man har någon form av handikapp. Många klubbar har särskild träning för rullstolsburna spelare vilket kan vara mycket roligt att titta på och delta i. Fotboll är en sport som alla kan vara med i, oavsett ålder och kön.